A mida que ens anem fent grans, perdem la capacitat de creació, imaginació i creativitat. Els infants en edats poc avançades són capaços d’imaginar coses en un tres i no res. Si fem quatre gargots en un full i l’ensenyem a un infant, aquest de seguida hi trobarà sentit i t’explicarà una història relacionant tots els elements. Un adult en canvi, haurà de fer grans esforços per trobar-hi sentit.
Crear una narració a través d’icones i senyals és una molt bona manera de fomentar aquesta creativitat i imaginació. Al no haver-hi un text que pauta i restringeix el significat, cadascú pot interpretar de manera diferent el conjunt de les icones, arribant a crear històries totalment contràries. A més a més, avui en dia, on les tecnologies són el pa de cada dia, fer un conte amb imatges encaixa a la perfecció. L’espècia humana cada vegada ens tornem més mandrosos. Si una cosa es pot explicar en imatges, no cal escriure un text! Tal com diu la frase feta, una imatge val més que mil paraules.
En general, es relacionen els contes amb els infants i no és pas així. El Petit Príncep per exemple, és un conte que si l’expliques a un nen només hi veurà la història d’un noiet que va de planeta en planeta. Si se’l llegeix un adolescent entendrà una altra cosa i si el que l’ha d’interpretar és un adult, es fixarà més amb el missatge que hi ha al fons que no pas amb els fets pròpiament. Per tant, els contes són tant per nens com per gran i s’interpreten de manera molt diferent segons el moment en que els llegim.
El conte que he ideat és La Rínxols d’Or a través d’icones i senyals. El conte per si sol és un conte infantil propi de les classes de parvulari. Tot i així, tal com podeu veure a les imatges que hi ha a continuació, s’ha enfocat per nens més grans. El joc de paraules i imatges que fa referència a “enmig del bosc” no és per nens d’educació infantil. Aquests no són capaços d’entendre el perquè d’una imatge trencant una paraula.
Per la realització d’aquest treball s’han prohibit les icones informàtiques. Actualment, amb la fixació que hi ha per utilitzar xarxes socials com el Twitter, Facebook, Whats app, etc. hem començat a relacionar emoticones amb emocions, situacions i experiències. Per tant, en aquest conte no se n’han utilitzat cap. Si us el llegiu, podreu veure que existeixen altres maneres de simbolitzar el mateix a través de senyals de tràfic o bé, cartells i icones que trobem al carrer. A la següent imatge veieu com s’ha simbolitzat que els ossos fossin de diferent mida o bé que se’ls havia obert la gana o fins i tot com dir que se’ls cremava la llengua. A vegades no cal posar una imatge que especifiqui el text, només donant una forma diferent a aquest s’interpreta de què s’està parlant (cadascú tenia un plat es representa només en forma rodona).
Per tant, a mode de conclusió, les escoles haurien de fomentar més la creativitat donant llibertat als alumnes sense restringir tant les tasques que han de fer. Una activitat per fer a la classe tant d’infantil com de primària (variant-ne la dificultat) seria donar las infants un conte estructurat amb frases on ells haguessin de dibuixar aquella situació o bé al contrari, donar-los les imatges o dibuixos i que ells fent ús de la seva imaginació creessin la història. En aquesta web (http://www.orientacionandujar.es/cuentos-con-pictogramas/) hi trobareu diversos pictogrames on els infants poden inventar el diàleg entre els personatges. A més a més en aquest altre enllaç (http://www.cuadernointercultural.com/los-pictogramas-como-recursos-comunicativos-en-contextos-de-diversidad/) hi ha tot un seguit de recursos i llocs per treure idees per poder treballar els pictogrames a l’aula, sobretot en aquelles on al context hi ha molta diversitat ja que aquest tipus d’activitats no demanen un domini de la llengua sinó ganes d’imaginar i inventar.
A continuació trobareu conte sencer de La Rínxols d’Or per si us interessa: rinxol dor